Pors

(latin; Myrica gale) är en art inom familjen porsväxter. Växten kan bli mellan 50 och 100 centimeter hög och återfinns i Nederländerna, Norden samt nordöstra delen av Amerika. Pors är oftast en tvåbyggare med hanar och honor på varsina buskar. Ibland kan dock både hanar och honor förekomma på samma buske. Pors föredrar fuktiga marker och växer oftast i mossar, kärr och utmed stranden.

Frukten består av en nöt vilken senare blir till en skenfrukt som omges av två prickiga blad. Bladen är grågröna och omvänt äggformade. Bladen har små mörka prickar som orsakas av harts, vilket innehåller flera eteriska oljor och avger en starkt aromatisk doft.

Förr användes växten som smaksättning vid ölbryggning, det äldsta bevarade beviset för detta bruk återfinns i Egtvedflickas grav i Danmark, daterad till 1357 före modern tideräkning. Växten användes också för att smaksätta mjöd och brännvin. De eteriska oljorna i pors har även använts för att tillverka myggmedel och parfym. Ett extrakt på pors brukades ibland för att behandla acne.