Aslög

(fornnordiska; Aslaug) även Kráka och Randalin, är dotter till Sigurd Fafnesbane och Brynhild i den Prosaiska Eddan, Völsungasagan, samt i Ragnar Lodbroks saga. Hon är maka till Ragnar Lodbrok och mor till Björn Järnsida, Vitsärk, Ragnvald och Ivar Benlös.

Hon spenderar sina första år i livet hos kung Heimer, Brynhilds styvfar. Efter att Sigurd mördats och Brynhild följt honom in i döden så tror Heimer att Gudrun, Sigurds andra maka, vill döda Aslög. Han låter därför bygga en Harpa så stor att Aslög fick plats inuti.

För att skydda Aslög lever Hemier sedan förklädd till en fattig kringresande bard. Med sig har han Aslög, gömd i harpan. När han så en dag kommit fram till Spangereid på Lindesnes i Norge mötte Heimer ett fattigt par som hette Åke och Grima. Åke tycke sig ha sett värdesaker gömd i den stora harpan som barden bar på och berättade det för sin fru. Grima övertalade då Åke om att slå ihjäl Heimer när han sov. De erbjöd honom husrum över natten som Heimer tackade ja till.

När natten kom och Heimer sov slog Åke ihjäl honom varpå paret öppnade harpan. Men där fanns inga värdesaker utan ett litet flickebarn som de beslutade sig för att behålla. De gav henne namnet Kráka, ’kråka’ och lät henne bära smutsiga kläder. Som Kráka levde Aslög ett fattigt liv i stumhet och yttrade aldrig ett ord.

En dag när Aslög badade utan kläder så fick några av Ragnar Lodbroks manskap syn på henne. De hade skickats i land för att baka bröd men vid synen av Aslög så råkade de bränna brödet i ugnen. När de återvände och förklade för Ragnar vad som hade hänt så bestämde han sig för att sända bud efter henne.

Men, för att testa henne ber han att hon ska komma till honom varken; naken eller påklädd, hungrig eller mätt, ensam eller i sällskap. Aslög, som nu kallades Kráka anlände då klädd i ett fiskenät, med en lök i munnen och med en hund vid sin sida. Ragnar blir så imponerad av hennes skönhet och list att han gifter sig med henne.

Några år efter giftermålet reser Ragnar till en Östen Illråde, lydkung av Svitjod. Östen lyckas övertala Ragnar om att sätta Kráka åt sidan och gifta sig med Östens dotter, prinsessan Ingeborg istället. Kráka får då besök av tre fåglar som berättar om Ragnars avsikter för henne.

När han kommer hem tillrättavisar Kráka honom och avslöjar sitt riktiga namn, Aslög. Samt att hon är dotter till Sigurd och Brynhild. Hon bevisar detta genom att förutspå att hon ska föda ett barn med bilden av en orm i ögat. Senare föder hon mycket riktigt en son med en en pupill i formen av en orm, han får namnet Sigurd Ormiöga.

Innan Ragnar resa till England, på vad som sklle bli hans sista resa, försöker Aslög varna honom för att åka. Men Ragnar lyssnade inte på varningarna och reser ändå. Innan han åker får han en stickad tröja av Aslög. I England tillfångatas han av kung Ella av Northumbria som kastar Ragnar i en ormgrop. Men Ragnar dör inte då tröjan han fick var förtrollad. Först efter att tröjan tagits av honom så dog Ragnar.