Lönn

(latin; Acer platanoides) är ett träd i familjen kinesträdsväxter. Arten kan bli mellan 20 och 30 meter högt, samt omkring 150 år gammalt. Lönnen växer företrädesvis på mullrik, basisk jord och rötterna sträcker sig långt ned i marken. Lönn förekommer naturligt i Norden, trots sitt familjenamn så antas lönnen ha nått Norden för omkring 7000 år sedan. 

Dess frukt är tvådelad och bär ett par vingar av blad vilka hjälper frukten att falla en längre bit från moderträdet. Vingarna kallas ibland för ‘näsor’ och brukar uppskattas av barn, vilka ofta placerar vingparen över sina egna näsor som små horn. Blommorna har gulgröna hylleblad och riklig avsöndring av nektar. Bladen är gröna under sommaren men skiftar till gult och rött om hösten. 

Trädslaget är segt och hårt vilket har gjort att det använts för att tillverka allehanda föremål, allt från möbler till musikinstrument. Barken kan användas till att färga garn och tyg i en svagt gul nyans. Vissa varianter av Lönn kan också ge en mörkare röd till röd-lila färg. Saven kan samlas in och kokas för att göra socker och löven har brukats till djurfoder.