Hjärtansfröjd

(latin; ‘Melissa officinalis’) även ‘Citronmeliss’, är en flerårig ört inom familjen kransblommiga växter. Citronmeliss kan bli ca 50 centimeter hög, blommar i slutet av sommaren och får då små vita blommor.

Stjälken och bladen är båda grönfärgade. Bladen är håriga och ovala, med en spets ytterst. De har även v-formade ådringar och naggade kanter. Hela växten är rik på C-vitamin, Citronellal, Citronelloln Citral och geraniol vilket gör att växten både doftar och smakar av citron.

Växten kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och har spridits till Norden med hjälp av kristna munkar under 1300-talet. Arkeologiska bevis tyder på att växten odlats i klosterträdgårdar i Sverige och Danmark från 1400-talet och framåt. Örten brukades länge som hjärtstärkande medicin.

Ett te gjort på färska eller torkade blad ska verka lugnande, sömngivande, kramplösande och svettdrivande. Det används vid feber, förkylning och mot huvudvärk. Bladen kan användas som en kompress över sår och förhindra infektion.