Skaldemjödet

Även ‘Suttungamjödet’, är en dryck som i folktron ger skaldeförmåga till den som dricker av mjödet. Det bryggdes av dvärgarna Fjalar och Galar, vilka använder gudarnas spott och blod från den vise mannen Kvaser som de dödat. Som hämnd för att Fjalar och Galar också dödat jätten Suttungs föräldrar så tar jätten från dvärgarna mjödet.

Oden som får höra talas om skaldemjödet börjar genast leta efter det. Förvandlad till människan Bölverk går Oden hem till gården där Suttungs bror, jätten Bauge, bor. Bölverk frågar om han kan få lite mjöd mot att han stannar över sommaren och utför nio mäns arbete.

Bauge går med på det och Bölverk börjar arbeta på gården. Bölverk utför vad han lovat men Suttung vill inte ge bort en enda droppe av mjödet. Bauge tycker synd om Bölverk och hjälper honom komma in i rummet där Suttung förvarar mjödet. 

Där inne träffar Bölverk på Gunnlöd, Suttungs dotter som vaktar mjödet. Han spenderar tre nätter med Gunnlöd som blir förälskad i Bölverk, hon lovar honom en klunk från var och ett av de tre kittlarna som höll mjödet. Men Bölverk dricker upp all mjöd och flyger iväg i sin örnhamn.

Suttung ser örnen och följer efter. När Oden når Idavallen spyr han upp mjödet i de kar som de andra asarna skyndat sig att bära ut. Asarna ger senare lite mjöd till människorna, så att de också kan lära sig dikta.