Ahmad ibn Fadlans reseskildring

(arabiska; Risālat Ibn Fadlān, ’Ibn Fadlans resa’) är ett verk författat av Ahmad ibn Fadlan, arabisk expert i islamsk rättslära som levde på 900-talet. Ibn Fadlan reste utmed floden Volga, från det Kaspiska havet hela vägen till dagens Bolghar.

I Fadlans reseskildring får vi ett flertal förstahandsuppgifter om hur vikingarna levde och klädde sig. Särskilt uppmärksammad är hans beskrivning av en båtbegravning av Rusernas ledare. Detta eftersom det antas vara den enda bevarade förstahandsuppgiften om hur en sådan ceremoni gick till som fortfarande finns bevarad.

Ibn Fadlans beskrivning av Ruserna har länge ansetts stå i kontrast med den samtida Ibn Rustahs reseskildring, vilken återberättar Rustahas resa utmed floden Volga till dagens Novgorod. I Fadlans beskrivning framstod Ruserna som allt annat än ett renligt och ordentligt folk. Medan Rustah tvärtom beskrev Ruserna som ett städat folk som bar rena kläder.

På senare år har det dock kommit ut flera nya översättningar av Rustahs texter, vilket har gjort att hans beskrivning stämmer bättre överens med den av Fadlan. Specifikt så härleds skillnaderna till en översättning av den ryska orientalisten Daniel Chwolson, som troligen medvetet ändrade ordet oren till ren i sin översättning.