Fänkål

(latin; Foeniculum vulgare) är en flerårig växt inom familjen flockblommiga växter. Fänkål kommer ursprungligen från södra Europa och har spridits till Norden av människor. Växten kan bli upp till 150 centimeter hög och bär finflikiga blad vilka doftar av lakrits. Blommorna är små, gula och växer i flockar.

Växten har använts för att bota hosta, öka aptiten, underlätta matsmältningen, samt som kramplösande medel. Tillsammans med kamomill kan fänkål användas mot småbarns-kolik och väderspänningar. Ett ångbad på växten kan verka slemlösande och sägs lindra snuva, förkylningar, bihåleinflammationer, samt irritation i ögon och hals. 

För god syn ges rådet att stampa roten med vin och honung och smörja moset på ögonen. Fänkål har också använts för att öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Detta trots att växten innehåller anetol och estragol. Barn under fyra år samt gravida eller ammande kvinnor avråds från konsumtion. 

Inom folktron anses fänkål också besitta magiska egenskaper. I en svensk läkebok från 1500-talet sades det att; ‘Gamla huggormar äter fänkål och blir därav unga, och därför duger det mycket för gamla män’. I England sägs det att en knippe fänkål som hängs upp över ytterdörren ska ge skydd mot trollen.