Katter

Katter har en en viktigt och mycket långt förhållande till människor och det finns många föreställningar kring katter i hela Norden. Om en katt inte trivs så kan den överge gården, vilket bringar olycka. Håller man sig däremot med en fet katt som trivs på gården så ska resten av gårdens djur bli likadana. Kastar man i katten först i en ny bostad så samlar katten upp allt befintligt ont i huset. 

Att spå väder med hjälp av en katts beteende var vanligt i olika delar av Sverige. Om katten skrapar på träd, möbler eller väggar så blir det dåligt väder. För att veta vilket håll vädret kom ifrån så tittar man i den riktning som katten vände baken mot. En katt som tvättar sig bakom öronen är ett tecken på regn i både Sverige och Danmark.

Katter anses även själva ha talang för spådom. Det är därför som det är viktigt att spotta tre gånger över vänster axel, detta skyddar mot otur när man ser en svart katt passera vägen. Spottar man inte så svär katten en förbannelse över en. Om en katt stryker sig mot en främmande byggnad anses folket som bor där vara falska. Katter ska också vara bekanta med trollen och sägs besöka dem ofta.